Hoe Roy en Nadine hun oude huis duurzaam maken

339 keer bekeken

Roy Wolters en zijn vriendin Nadine kochten in Stevensweert een woning uit 1937. Ze vinden het leuk om te bewijzen dat je ook een oud huis energiezuinig en comfortabel kunnen maken.

Toen Roy en Nadine de sleutel kregen, wilden ze direct aan de slag om hun vrijstaande woning te verduurzamen. Roy: “Het huis had al HR++ glas. Wij begonnen met het isoleren van de spouwmuren, het plafond en een deel van de vloer. Ook installeerden we zonnepanelen, een warmtepomp en een slimme thermostaat. De cv werd waterzijdig ingeregeld. Hierdoor krijg je een betere balans in de installatie en hoeft de cv-pomp minder hard te werken. Het is een kleine investering die veel opbrengt.”

Wil je meer weten over de hybride warmtepomp van Roy? Schrijf je dan nu in voor zijn thematour

Elke kamer z’n eigen temperatuur

Roy werkt in de installatiebranche. “Als installateur kun je een grote rol spelen in de verduurzaming van woningen. Ik vind het een uitdaging om hierin voorop te lopen en in mijn eigen huis nieuwe dingen te testen, zodat ik weet wat wél en niet werkt. De multi-zone-thermostaat is hier ook een voorbeeld van. Hiermee regel je in elke kamer van je huis apart de temperatuur. Op die manier kun je vaak 20 tot 30 procent van je verbruik besparen en toch comfortabel wonen. Zeker als je veel thuiswerkt kan dit voordelig zijn. Zo’n thermostaat is een relatief kleine investering.”

Wassen als de zon schijnt

Als je je woning verduurzaamt, moet je sommige dingen ook anders gaan doen. Roy: “Mensen zijn vaak gewend om ’s nachts de vaatwasser of wasmachine aan te zetten, vanwege de daluren. Als je zonnepanelen hebt, moet je juist overdag de opgewekte stroom gebruiken. Ook is het slim om je apparaten stap-voor-stap door energiezuinige apparaten te vervangen. Nadine en ik hebben overal LED lampen. Die werken op beweging of zijn op tijd geschakeld. Zo brandt er nergens onnodig licht. Door alle aanpassingen wonen wij nu heel energiezuinig én toch comfortabel.”

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen