Duurzame huizenroute: bekijk dit droomhuis in Stevensweert

332 keer bekeken

Roel Ritzen en Xaviera Burón Klose uit Stevensweert volgden hun hart en kozen ervoor om duurzaam te bouwen. Goed voor de eigen portemonnee en goed voor de wereld. “Door nu slimme keuzes te maken, kunnen we straks dubbel en dwars genieten.” 

Je kunt dit huis bekijken tijdens de Duurzame Huizenroute op 4 november. Ook in Linne en Maasbracht kun je een huis bezoeken. Schrijf je in via deze pagina: Maasgouw - Duurzame Huizen Route

Geluk zit voor hen niet in spullen, maar in tijd. In het beleven van mooie momenten met elkaar en met hun dierbaren. ‘Less is more’, zo luidt het levensmotto van Roel en Xaviera. Het jonge echtpaar plukt de dag, maar denkt ook na over de toekomst. ‘Slimme keuzes maken voor later’, noemen ze het zelf. “Hoe lager onze woonlasten, hoe eerder we kunnen stoppen met werken en alleen nog maar kunnen genieten.”

Een huis als een winterjas

Vanuit deze levensfilosofie ontwierp en bouwde het jonge stel in 2017 hun eigen, duurzame droomhuis.  In het vestingstadje ook wel bekend als ‘De chocoladezoen’. Zwart van buiten, wit van binnen. Een moderne schuurwoning, met eerbied voor de lokale geschiedenis gebouwd op de contouren van twee in verval geraakte stalletjes. Roel is bouwkundig ingenieur, Xaviera architect. In hun nieuwe stulp brachten ze de liefde voor hun vak en alles waar zij als mens voor staan samen. En dus kozen ze niet voor steen, maar voor houten skeletbouw.

 
Duurzaam koppe;

 “Door nu slimme keuzes te maken, kunnen we straks dubbel en dwars genieten.”

Roel en Xaviera. Deelnemers aan de Duurzame Huizenroute op zaterdag 4 november. Ze bouwden samen een extreem goed geïsoleerd huis in Stevensweert. 

 
 

Hun huis is een zogeheten passiefhuis. Dat wil zeggen: luchtdicht en extreem goed geïsoleerd zodat er geen energie naar buiten lekt. Als een warme winterjas. Roel licht toe: “Doordat onze woning op het zuiden is gericht, wordt de warmte van de zon optimaal benut. Mechanische ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat. Verder is ons huis heel compact en zitten alle installaties dicht bij elkaar zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Omdat we nauwelijks energie verbruiken en zelf zonne-energie opwekken hebben we zelfs geen warmtepomp nodig, al is de aansluiting daarvoor wel gemaakt.”

Ook de gebruikte bouwmaterialen zijn toekomstbestendig, zo gaat Xaviera verder. “De gevels en het dak zijn bekleed met houten latten die volgens een Japanse techniek zijn aangebrand. Hierdoor is ons huis beschermd tegen de invloeden van het weer en vervelende beestjes. Ter compensatie van het gebruikte hout hebben we elders in het land samen met de leverancier een aantal bomen geplant.”

Stap 1: begin met isoleren

Hun duurzame ‘Chocoladezoen’ is een cadeautje voor de portemonnee. “We betalen een paar tientjes per maand aan energielasten. Dat is inclusief het opladen van onze elektrische auto”, lacht Xaviera.

Net als in 2019 willen zij ook dit jaar hun woning openstellen voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de Duurzame Huizenroute in Maasgouw. Roel en Xaviera weten waarover ze praten en hebben een duidelijk advies aan iedereen die zijn energierekening omlaag wil brengen.

“Begin met het isoleren van je huis. Het is een relatief kleine investering die je snel terugverdient. Hoe duurzamer je woning, hoe lager je maandlasten. Maar minstens zo belangrijk: laat je adviseren door een bouwfysisch expert. Zo voorkom je bouwtechnische problemen als gevolg van vocht- en schimmelvorming. Goed isoleren is een vak. Dus ga niet zelf lopen beunhazen, maar pak het professioneel aan.”

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen